Analiza zemlje


Zakaj je analiza zemlje pomembna?

Slepo dodajanje gnojil zemlji je navadno neučinkovito in za rastline pogosto celo škodljivo. Poleg tega je ta praksa izrazito stroškovno neučinkovita. Na podlagi analiz zemlje in/ali analizi listov, vam izdelamo natančna priporočila o potrebnih hranilih, ki vaši zemlji primanjkujejo. Končni rezultat bodo zdrave rastline, manj onesnaženo okolje in večji pridelek!
Naše storitve-produkti so prilagojeni vsakemu posamezniku. Natančne analize so primerne tako za ljubiteljske vrtičkarje, kot tudi za najbolj zahtevne profesionalne kmetovalce. Seveda izdelamo za vsakega specifična priporočila, prilagojena njegovim željam in potrebam. Zanesljivo, razumljivo, kakovostno in ugodno. Ponujamo vam visokotehnološke storitve, prilagojene vsakemu izmed vas.

Kako vzorčim zemljo?

Ko jemljemo vzorce zemlje za analizo, je potrebno upoštevati, da morajo od zadnjega gnojenja preteči najmanj trije tedni, če so bile v tem času padavine. Pri uporabi gnojil s počasnejšim sproščanjem pa priporočamo, da pred analizami počakate vsaj 3 mesece. Najprimernejši čas za jemanje vzorcev je od pozne jeseni do zgodnje pomladi. V primeru, da ni bilo gnojeno, lahko vzorce vzamemo kadarkoli v letu.
Vzorec zemlje vzamemo kot povprečje več vzorcev iz ene parcele, ki jih zberemo na več mestih na parceli. Parcela površina iz katere vzamemo vzorce naj ne bo večja kot 0,5 ha (v primeru enekosti do max. 2ha). Če je večja, vzamemo več vzorcev. Če so parcele razdrobljene ali pa različnih talnih lastnosti, je potrebno vzeti več vzorcev.
Vzorec na parceli jemljemo po vzorcu, ki zagotovi, da dobimo najboljše povprečje stanja na parceli. Vzorce za posamezne kulture jemljemo iz različnih globin s pomočjo sonde ali pa s pomočjo lopate. V grobem velja, da vzorce za analizo tal pri zelenjavi ali travniku vzamemo iz globine 0-10cm, na njivah vzamemo vzorec do globine oranja, pri trajnih nasadih kot so sadovnjaki in vinogradi vzorec navadno vzamemo iz globine od 0-30cm, lahko pa pri trajnih nasadih vzamemo vzorce zemlje iz dveh globin, 0-30 cm in 30-60 cm, še posebej pri postavitvi novega nasada. Pri jemanju vzorca se po parceli premikamo v obliki črke W in opravimo med 10 in 20 vbodov s sondo oziroma lopato. Te vzorce hranimo v čisti posodi in to zemljo dobro premešamo. V čisto plastično vrečko damo približno do 0,5 kg suhega povprečnega vzorca, vrečko dobro zapremo, jo opremimo z obrazcem vzorčenja zemlje in vse skupaj pošljemo na analizo.
p

Naročite analizo zemlje

Načrt gnojenja samo za vas!

Naročite se na naše novice in prejmite načrt pravilnega gnojenja za naše produkte.